Äärioikeistoon kytketyn terrorismijutun oikeuskäsittely alkaa tänään – miesten epäillään 3D-tulostaneen aseita

Epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt pääosin.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä terrorismisyytteitä, joiden epäillään kytkeytyvän äärioikeistoon.

Syytettynä on neljä suomalaismiestä. Heistä kolmea syytetään terrorismirikoksista, kuten kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Yhdellä syytetyistä ei epäillä olleen terroristista tarkoitusta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen mukaan syytettyjen epäillään rasististen uskomustensa perusteella valmistautuneen väestöryhmien väliseen aseelliseen konfliktiin. Siinä ihmisiä surmattaisiin ja yhteiskunnan rakenteita horjutettaisiin iskuilla, joissa käytettäisiin itse valmistettuja ampuma-aseita, Rappe sanoi.

Rikosten epäiltynä tekopaikkana on muun muassa Lahti. Syytettyjen epäillään valmistaneen aseita 3D-tulostamalla. Rappen mukaan asiassa ei kuitenkaan ole ilmennyt, että toiminta olisi edennyt konkreettisen terroriteon valmistelun asteelle.

Epäilyt kiistetty enimmäkseen

Epäillyt ovat 21-, 26-, 28- ja 66-vuotiaita. He ovat kiistäneet rikosepäilyt pääosin.

Epäillyt vangittiin viime vuoden syksyllä. Tuolloin heitä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta. Sittemmin tutkinnassa alettiin epäillä, että rikos oli tehty terroristisessa tarkoituksessa.

Kaikki epäillyt vapautettiin loka–marraskuussa viime vuonna. Viimeisenä tutkintavankeudesta vapautui 28-vuotias mies.

Mies on ollut aiemmin perussuomalaisten ehdokkaana kuntavaaleissa sekä rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen jäsen. Epäilty on myös toiminut puheenjohtajana itseään kansallismieliseksi kutsuvassa opiskelijajärjestössä.

Vain 28-vuotiaalla on osoitetiedot Päijät-Hämeessä. Muut epäillyt ovat kirjoilla Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Epäiltyjä kohteita myös poliitikot

Poliisin mukaan iskujen suunniteltuina kohteina ovat olleet yleisesti ei-kantasuomalaiset ihmiset, maahanmuuttajat ja tummaihoiset ihmiset. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Sanna Springare sanoi, että epäillyt ovat keskustelleet myös juutalaisista, ja hänen mukaansa myös heitä voidaan pitää jonkinlaisena kohteena.

Ryhmän epäiltyinä kohteina ovat poliisin mukaan olleet myös poliittiset tai ideologiset tahot, jotka ovat ryhmän mielestä suhtautuneet maahanmuuttoon ”väärällä tavalla”.

Iskuja oli poliisin mukaan suunniteltu kohdistettavan myös infrastruktuuriin, kuten raideliikenteeseen ja sähköverkkoon.

Lähde: Yle

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram